Veelgestelde vragen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Je dak moet een aantal kenmerken hebben om geschikt te zijn voor zonnepanelen:

  • Het moet een voldoende grote oppervlakte hebben (minimaal 15-20 m²).

  • Het moet goed bereikbaar zijn voor installatie.

  • De oriëntatie is belangrijk: een dak op het zuiden is ideaal, maar een dak op het oosten of westen kan ook goed werken.

  • Er mag geen schaduw van bomen, schoorstenen of andere objecten op het dak vallen.

  • Het dak moet in goede staat verkeren (niet te oud of beschadigd).

  1. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huis? Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de capaciteit van de zonnepanelen. Gemiddeld heeft een huishouden tussen de 10 en 20 zonnepanelen nodig, maar dit varieert. Een zonnepaneel wekt meestal 250-350 watt op. Het is handig om je jaarlijkse energieverbruik (in kWh) te berekenen en dit te delen door de opbrengst van één paneel. Dit bespreken we graag in een adviesgesprek, zodat we een op maat gemaakt advies kunnen geven.

  2. Wat zijn de kosten van zonnepanelen? De kosten variëren afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de kwaliteit ervan, maar voor een gemiddeld huishouden kun je rekenen op tussen de €4.000 en €7.000 voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit is inclusief installatie, omvormer en andere benodigde materialen.

  3. Wanneer heb ik mijn zonnepanelen terugverdiend? De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar. Dit hangt af van je energieverbruik, de prijs van de zonnepanelen, de stroomprijs en of je gebruik kunt maken van regelingen zoals salderen.

  4. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

    • De kwaliteit van de panelen (merken, certificeringen).

    • Het rendement (hoeveel energie ze opwekken per vierkante meter).

    • De garanties (fabrieksgarantie, vermogensgarantie).

    • De omvormer (deze zet zonne-energie om in bruikbare elektriciteit).

    • Installateur met ervaring en goede reviews.

    • De mogelijkheid om saldering toe te passen.

  5. Hoe monteren jullie zonnepanelen? Zonnepanelen worden meestal op het dak bevestigd met een montagesysteem dat is ontworpen voor jouw type dak (bijv. schuindak, plat dak). De panelen worden op rails gemonteerd en met beugels vastgezet. De omvormer wordt op een geschikte plek in huis geïnstalleerd, en de bedrading wordt netjes aangesloten op je elektriciteitsnet.

  6. Wat is saldering? Saldering is het proces waarbij je overtollige stroom die je zelf opwekt met je zonnepanelen, terug kunt leveren aan het net en deze verbruikte stroom van je energieleverancier kunt verrekenen met de opgewekte stroom. Je krijgt een vergoeding voor de teruggeleverde stroom, wat je helpt om de kosten van de zonnepanelen sneller terug te verdienen.

  7. Kom ik in aanmerking voor de salderingsregeling? Ja, als je zonnepanelen hebt, kom je in aanmerking voor de salderingsregeling, zolang je zonnepanelen op jouw eigen woning staan en je energie teruglevert aan het net. Let wel op: er zijn plannen om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, dus het kan zijn dat je voor een langere terugverdientijd komt te staan na dat jaar.

  8. Zijn er subsidies voor zonnepanelen? Er zijn geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen, maar je kunt wel de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugvorderen bij de Belastingdienst, waardoor je effectief 21% korting krijgt op de aanschafkosten. Er kunnen ook regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar zijn, dus het is de moeite waard om bij je gemeente of provincie na te vragen of er specifieke steunprogramma’s zijn.

  9. Hoe zit het met de btw op zonnepanelen? Als je zonnepanelen koopt, betaal je standaard 21% btw. Je kunt deze btw echter terugvorderen bij de Belastingdienst, waardoor je effectief 21% korting krijgt op de aanschafkosten. Dit geldt alleen als je zonnepanelen op je eigen woning plaatst en geen bedrijfsmatige doeleinden hebt.

  10. Welke garanties krijg ik op zonnepanelen?

    • Fabrieksgarantie: Meestal 30 jaar op de panelen zelf.

    • Vermogensgarantie: Zonnepanelen verliezen in de loop der jaren een klein beetje rendement. De vermogensgarantie garandeert dat de panelen na 25 jaar nog een bepaald percentage van hun oorspronkelijke vermogen behouden (meestal 80%).

    • Garantie op de omvormer: Meestal 5 tot 10 jaar.

  11. Kan ik zonnepanelen leasen, huren of financieren? Bij ons kun je geen zonnepanelen leasen, huren of financieren. Wel kunnen we je helpen via het Warmtefonds om de aanschaf van zonnepanelen te regelen. Neem contact met ons op voor een adviesgesprek zodat we samen de beste optie voor jou kunnen vinden.